Supercomputing som commodity

Modul 4, teknologiendring og samfunnsutvikling
Bloggoppgave

Superkomputere har lenge ligget i absolutt forkant av teknologisk utvikling innenfor datateknologi. Kostnadene har da også vært deretter, og å få tilgang til denne typen ressurser har tl tider vært svært vanskelig. Spesielt for de som bare ønsker å teste ut en idé uten å ha et stort forskningsprosjekt i ryggen.

To ting har er i ferd med, og har allerede delvis, endret dette. For det første at man har fått fritt, unix-lignende operativsystem som alle kan bruke, uten lisenskostnader, samtidig som en har fått standardisert (commodity) maskinvare. Det andre er at skytjenester blir alt mer vanligere og stadig mer avanserte. Spesielt siden Amazon lanserte sine tjenester (dom i utgangspunktet var basert på å ta i bruk overskudds-ressurser fra deres massive serverparker opprinnelig brukt til å foreta transaskjoner på amazon.com).

Det er i dag svært lite som skiller de forskjellige leverandørene (og det blir stadig flere leverandører) fra hverandre når det gjelder hardware, og de lker gjerne å fremheve hvor mye de satser på å bruke “commodity” platformer i sine systemer. Det som skiller de forskjellige leverandørene er stort sett “innpakningen” (men også type nettverk) og hvilke tjenester de kan levere i tilknytning til maskinen (brukerstøtte f.eks).

Dersom du i dag sitter som forsker på et institutt med en sum penger til innkjøp av forskningsutstyr, så kan det hende at pengene er vel så godt anvendt ved å benytte Amazon HPC Cloud Services .

Foreløpig er det nok slik at for de virkelig gode ytelsene og tilhørende tjenester (dom dupport), er billigere for å kjøpe inn for et universitet av NTNU sin størrelse, enn å leie hos amazon, men prisene på skytjenester blir stadig billigere sett opp mot ytelsen.

Det at superkomputing (High Performance Computing, HPC) er i ferd med å bli commodity, reflekteres forøvrig også HPC-miljøet. Det kan se ut til at vi står ved et veiskille når det gjelder hvilken retning vi vil se at HPC går. Det er mye snakk om forskjellige teknologier, både satsing på mer commodity, men også å rendyrke oppgaver.

Personlig er jeg veldig spent på hvordan det vil gå med utviklingen av kvantekomputere, og gjetter på at de har en stor fremtid innen HPC. Spørsmålet blir da: hvor lang tid før du kan leie din egen kvantekomputer hos Amazon?

Advertisements

About einjen

I'me, so are you!
This entry was posted in teknosos and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s